Pàgines

divendres, 17 de desembre del 2010

UN NADAL + SOSTENIBLE

Les festes de Nadal a la nostra societat, són unes de les dates més assenyalades del calendari, uns dies de solidaritat, d'alegria i de celebració amb els amics i la família. Hi ha algunes situacions que ens poden fer oblidar el respecte pel nostre medi ambient.
Tot seguit us presentem llistat de suggeriments i consells per aconseguir-ho:

1.- No feu servir molsa per als pessebres, la molsa ofereix protecció al sòl del bosc i li confereix humitat. Feu servir sorra, fulles, serradures, escorça trinxada, o materials reciclables com paper o drap.

2.- Adquiriu arbres de Nadal de vivers i plantacions controlats i quan acaben les festes porteu el arbre a la deixalleria, en faran compost, però una opció més recomanable és l'arbre de plàstic que el podem reutilitzar tots els anys.


3.- Compreu la quantitat justa de menjar, elaboreu les llistes dels queviures i comensals amb anterioritat. Eviteu les vaixelles de plàstic d'un sol ús, l'alternativa més clara és la vaixella classica, vidre o de plàstic reutilitzable.



4.- Consumiu productes frescos i de producció local, i no productes envasats o congelats de procedència llunyana. D'aquesta manera reduireu la despesa energètica associada al transport i de passada, contribuireu a reforçar l'economia local. Seleccioneu aliments a granel o els que tinguen el mínim d'embolcalls.

5.- Recicleu el paper i el cartró dels embolcalls dels regals, per fabricar un paquet de 100 folis es necessiten aproximadament un arbre de 2 metres d'alt, 4700 wats/hora d'energia i uns 50 litres d'aigua, a més a més la fabricació de paper nou comporta una taxa superior de contaminació de l'aigua i de l'atmosfera.

6.- Recicleu el vidre de les botelles, per cada 1000 quilograms de vidre vell que s'utilitza per a fabricar vidre nou ens estalviem més d'una tona de recursos naturals, sorra, sosa i pedra calcària, que són els components del vidre. L'energia que estalviem és l'equivalent a uns 130 quilograms de petroli. El vidre vell es fom més fàcilment.

7.- Confeccioneu guarniments nadalencs amb materials reciclats per això emprem la imaginació per exemple utilitzar els Cd inservibles per a penjar-los a l'arbre.
8.- Feu regals no materials com entrades al cinema, museus, concert de rock o música clàssica no generen residus.



9.- Fomenteu les joguines fortuïtes i autoconstruïdes desperten la imaginació. Tingueu en compte els materials de les joguines eviteu tots aquells fets amb PVC i opteu per joguines fetes amb materials naturals i renovables i recordeu que no és bo que els xiquets reben totes les joguines que demanen a fi que s'acostumen a controlar els seus hàbits de consum.

10.- Estalvieu energia, adeqüeu la calefacció a les necessitats reals, substituïu les bombetes clàssiques per les de baix consum, utilitzeu piles recarregables en les joguines i els aparells electrònics, i en els supòsit que feu adquisició d'algún electrodomèstic que siguen d'alta eficiència energètica A (color verd).
Desitgem un bon Nadal també al medi ambient.