Pàgines

divendres, 22 de novembre del 2013

MARIA CASTANYA


Hui li ha tocat a ella!  És una de les dones més celebres als aularis d’infantil. Porta tota la tardor fent “bolos” i és clar, no podia faltar a la nostra escola. Ella és “La Castanyera”



Durant molts anys ha estat la dona més preocupada per donar a menjar als xiquets i xiquetes fruita de la tardor... Fa tants i tants anys que de vegades alguna persona més major recorda i diu: Ai mare! Si això és del temps de Maria Castanya!



Valenta la Castanyera, també coneguda com Maria Castanya. Ja al 1386 va encapçalar una revolta contra el bisbe de Lugo. Aquest havia pujat els impostos, cosa que a ella no li pareixia bé. Va estar empresonada amb els seus dos fills i la van obligar a donar tots els seus bens a l’església: terres i diners.



Des d’aleshores fins ara, es preocupa del berenar dels xiquets i xiquetes per això tots els anys l’esperem vestida com ella, de Castanyera! Ella es mereix una festa, una festa de tardor, per això aquesta vesprada ha estat plena de cançons, balls, rises, fotos, històries, davantals, roses, mocadors, castanyes, fruits de tardor...